Theorie-examen

Voordat je praktijkexamen kunt doen, moet je geslaagd zijn voor het theorie-examen. Als je daarvoor geslaagd bent, kan je praktijkexamen doen. Je mag alleen theorie-examen doen als je minimaal zestien jaar bent.

Hoe theorie-examen reserveren?

Via de website (mijn.cbr.nl) van het CBR, kun je reserveren. Je kunt je examen op verschillende tijden en dagen afleggen. De betaling gaat online via iDEAL.

Handige informatie

Je moet bij het theorie-examen het volgende meenemen:
Een geldig legitimatiebewijs.
Een oproep voor het examen.

Let op! Als je bovenstaande vereisten niet bij je hebt, kun je écht geen examen doen.

De kosten voor een theorie-examen bedragen, 31,25

Het theorie examen bestaat uit 3 onderdelen:

  • gevaarherkenning (25 vragen)
  • verkeersregels (30 vragen)
  • verkeersinzicht (10 vragen)

Wanneer je bent geslaagd als

  • je minimaal 12 van de 25 vragen goed hebt van het onderdeel gevaarherkenning
  • je minimaal 35 van de 40 vragen goed hebt van de onderdelen verkeersregels en verkeersinzicht

Het examen duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de toelichting voor de examenvragen. Daarna stelt de computer in ongeveer een kwartier de uitslag vast. Na afloop krijg je een uitslagformulier met daarop per examenonderwerp het aantal vragen dat je foutief, te laat of niet hebt beantwoord. Daarnaast staat een lijst afgedrukt met alle examenonderwerpen (bijvoorbeeld ‘verkeersborden’, ‘inhalen’ of ‘voorrangsregels’). Je rijschool kan je uitgebreid over die onderwerpen informeren.

Geldigheid van je theorie.

Aangezien je je theoriecertificaat nodig hebt op de datum dat je examen of tussentijdse toets rijdt, is het belangrijk om er op tijd mee te beginnen. We raden je dan ook aan zo snel mogelijk na de start van je rijopleiding te beginnen met je theorie.

Je theorie is een 1,5 jaar geldig. Binnen die tijd moet je je rijbewijs halen. Lukt dat niet dan moet je opnieuw je theorie examen doen.

Theorie boekjes zijn bij Van der Roest Rijopleidingen verkrijgbaar voor 15,00 Euro.